söndag 8 maj 2011

Vinprovning

Vi samlades 12 personer i ett konferensrum på ett hotell i går eftermiddag. Framför oss stod fyra glas med lite rött vin i varje. En man 50+ stod vid en PowerPoint-presentation. Vi fick lite fakta kring olika vinbälten i världen och förslag på dofter och smaker man kunde uppfatta hos vin och också synintryck och färger... Men jag vet inte jag... låter det gott med ett vin som luktar svettig häst? Det handlar väl om ovana också men jag tyckte det var jättesvårt att känna vad det doftade och smakade. Någon av dem hittade jag i alla fall... hallon, kaffe etc. Men jag hade fel när vi listade ut vilket vin som var vilket... blandade ihop två. Det jag tyckte var godast var naturligtvis det dyraste. Men det var inga jättedyra viner vi fick prova. Det dyraste kostade 159 kronor... hade faktiskt hoppats på att få prova något som var lite dyrare för att se om man i ett blindtest kunde plocka ut det. När man någon gång unnar sig ett lite dyrare vin. T. ex. ett Amarone-vin så tycker man ofta att det är helt fantastiskt. Men frågan är om det är för att man vet att det är ett dyrare vin eller om man verkligen känner att det är ett bättre vin...

Middagen på Brandstationen var härlig. God oxfilé och sparris till förrätt. Det var ju lite spännande att se vinlistan efter vinprovningen. Vi provade en cabernet sauvignon och de bredvid oss en Zinfandel och vi var båda nöjda... Men vi hade ju provat en del vin då och smaklökarna kanske var lite bedövade... Någon vinkännare av stora mått kommer jag nog aldrig att bli men roligt att lära sig lite mera var det! Efterrätten, någon form av brylépudding med punsch och choklad som sambon tog var inte alls någon hit... creme brylé brukar vara en riktig favorit hos oss men den här var allt för välgräddad och saknade helt det där knäckiga täcket på toppen. Rabarber och jordgubbsröran var jättegod men det var det enda. Killarna som tog västerbottensosten med hjortron till var dock lyriska så det får man prova nästa gång! Själv var jag så mätt så det blev bara en liten pralin från Spikarö choklad. Nu mot stugan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar